Κανονισμοί Covid - 19

Κανονισμοί Covid - 19

Αγαπητοί επισκέπτες,

Προτεραιότητά μας: Η υγεία και η ασφάλεια των επισκεπτών και του προσωπικού μας.
Το ξενοδοχείο Ilissos συμμετέχει επίσης στη συλλογική προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid 19, με αίσθημα ευθύνης. Εφαρμόζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές και τα πρωτόκολλα των Αρχών για την προστασία και την πρόληψη με υπευθυνότητα και απόλυτη συνέπεια. Η υγεία των πελατών μας, των συνεργατών μας και των εργαζομένων μας, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας.
Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα θέματα:

Σχέδιο δράσης

Το ξενοδοχείο μας έχει αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης και μεμονωμένα πρωτόκολλα για κάθε τμήμα του ξενοδοχείου για να αναλάβει δράση, να διαχειριστεί τυχόν ύποπτα κρούσματα Covid 19 και να αποτρέψει και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού στο προσωπικό και τους επισκέπτες. Το σχέδιο δράσης είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της Ελλάδας και των διεθνών οργανισμών υγείας και θα αναθεωρηθεί ανάλογα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η διεύθυνση του καταλύματος όρισε έναν υγειονομικό συντονιστή για να επιβλέπει την εφαρμογή του και έναν ιατρό που ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του COVID-19 σε ύποπτο κρούσμα.
Το κατάλυμα γνωστοποιεί τα μέτρα και τις απαιτήσεις του Σχεδίου Δράσης σε όλους τους ενδιαφερόμενους (εσωτερικούς και εξωτερικούς φορείς / συνεργάτες, εργαζόμενους, εργολάβους, προμηθευτές, επισκέπτες και το ευρύ κοινό).
Αρχείο Διαμονής και Βιβλίο Εκδηλώσεων

• Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του καταλύματος τηρεί αρχείο με τα μέλη του προσωπικού και όλα τα άτομα που διαμένουν στο κατάλυμα (όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία με τις στενές επαφές οποιουδήποτε ασθενούς με COVID-19, ο οποίος μπορεί να εντοπιστεί εκ των υστέρων.
Υπάρχει πρόβλεψη για ασφάλεια και ασφάλεια στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) και ενημερώνονται όλοι οι επισκέπτες και το προσωπικό ότι τηρείται αρχείο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
• Το βιβλίο υπηρεσιών και το βιβλίο συμβάντων θα ενημερώνονται πάντα και το Ilissos Hotel θα καταγράφει πάντα οτιδήποτε σχετίζεται με τον Covid 19.

Όλα τα μέλη του προσωπικού:
• Έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο μετάδοσης του ιού Covid-19 και είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες στους επισκέπτες.
• Εκπαιδεύονται σε συγκεκριμένες πρακτικές καθαρισμού και απολύμανσης, ακολουθώντας κανόνες υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του ιού (συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή χειραψίας, φυσική απόσταση, αποφυγή επαφής με χέρια, μάτια, μύτη και στόμα και αναπνευστική υγιεινή).
• Είναι εξοπλισμένα με μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια).
• Υποβάλλονται σε έλεγχο θερμοκρασίας κάθε πρωί.

Υποδοχή, εγκαταστάσεις και παροχές:
• Αντισηπτικό για τους επισκέπτες, στην είσοδο του καταλύματος και στους κοινόχρηστους χώρους.
• Επιδαπέδια σήμανση αποστάσεων στον χώρο αναμονής, κατάλληλη διάταξη επίπλων για μείωση του χρόνου αναμονής.
• Συχνή απολύμανση γραφείων υποδοχής.
• Οι εργαζόμενοι τηρούν τη σωστή απόσταση (τουλάχιστον 1,5 μέτρο από τους πελάτες).
• Όταν ζητηθεί, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους επισκέπτες για τους κανόνες του ξενοδοχείου και τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί.
• Το κατάλυμα παρέχει πληροφορίες για βασικές οδηγίες υγείας και χρήσιμες πληροφορίες για τους επισκέπτες.
• Για κάθε έκτακτη ανάγκη, διατίθεται ιατρικό κιτ που περιλαμβάνει γάντια και μάσκες, αντισηπτικά, μαντηλάκια καθαρισμού, ποδιά, μακρυμάνικη ρόμπα και θερμόμετρο λέιζερ.
• Το προσωπικό, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να τα αναφέρει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.
• Όλα τα κλειδιά είναι απολυμασμένα.
Καθαρισμός, απολύμανση, καθαρισμός δωματίων και κοινόχρηστων χώρων:
• Το κατάλυμα εφαρμόζει ενισχυμένες πρακτικές απολύμανσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Ελλάδος).
• Εκτός από τις τακτικές διαδικασίες καθαρισμού, όλα τα είδη «υψηλού κινδύνου» (π.χ. πόμολα) συχνά απολυμαίνονται καθημερινά.
• Σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν απολυμαντικά χεριών. Τα δωμάτια καθαρίζονται κατά την έξοδο, με ιδιαίτερη προσοχή στα «σημεία επαφής».
• Καθημερινός καθαρισμός και αλλαγή σεντονιών, μαξιλαριών και πετσετών γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος των επισκεπτών.
• Οι υφασμάτινες επιφάνειες (π.χ. ταπετσαρίες επίπλων) καθαρίζονται με συσκευή ατμού (θερμοκρασία > 70.).

• Τα δωμάτια, μετά το check out του επισκέπτη, παραμένουν άδεια και αερίζονται επαρκώς.
Κλιματισμός και αερισμός χώρου
Σε όλα τα δωμάτια του καταλύματος εφαρμόζονται οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για «Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων».
Ειδικά:
• Τακτική συντήρηση και χημικός καθαρισμός των κλιματιστικών.
• Συνεχής καθαρισμός φίλτρου.
• Οι ανεμιστήρες εξαερισμού έχουν αντικατασταθεί με νέες τεχνολογίες.
• Τα fan coil έχουν αντικατασταθεί με νέα τεχνολογία.
• Τακτική συντήρηση και αντικατάσταση των φίλτρων χρησιμοποιώντας και λαμβάνοντας όλα τα προστατευτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής προστασίας.
• Φροντίδα για τον συστηματικό φυσικό αερισμό του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές πόρτες) ακόμη και την παράλληλη χρήση κλιματιστικών.
Σχέδιο διαχείρισης ύποπτων περιστατικών COVID-19
Εάν ένας επισκέπτης εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Ο γιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα καλείται να αξιολογήσει το περιστατικό.
2. Εάν ο ασθενής έχει επείγουσα ανάγκη νοσηλείας ή/και παρουσιάζει ή έχει ήδη σοβαρή κλινική εικόνα, παραπέμπεται στο οικείο νοσοκομείο, ως ύποπτο κρούσμα COVID-19.
3. Εάν ο ασθενής έχει ήπια κλινική εικόνα, λαμβάνεται δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση του COVID-19 από τον ιατρό.
4. Εάν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πιθανό COVID-19 από τον εξεταζόμενο ιατρό, ο υπεύθυνος υγείας του καταλύματος επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 210 5212054 ή στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1135 (24 ώρες το 24ωρο), για δήλωση το ύποπτο κρούσμα και οδηγίες για την αντιμετώπισή του.
5. Ο ασθενής με ήπια κλινική εικόνα παραμένει στο δωμάτιό του μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου.
6. Κατά την ανωτέρω περίοδο αναμονής, αποφεύγεται η είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο του ασθενούς, εάν δεν συντρέχει σημαντικός λόγος. Εάν είναι απαραίτητο, ένα μέλος του προσωπικού του καταλύματος συνιστάται να ασχολείται αποκλειστικά με την πιθανή περίπτωση.
7. Ο γιατρός και το προσωπικό του καταλύματος που θα εισέλθουν στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος COVID 19, (ή αργότερα επιβεβαιωμένου κρούσματος) πρέπει να χρησιμοποιούν εξοπλισμό ατομικής προστασίας υψηλής προστασίας (μάσκες, γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες μιας χρήσης). Το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό που θα ασχοληθεί με τον καθαρισμό του δωματίου ενός ασθενούς με COVID-19.
8. Εάν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19, το άτομο μεταφέρεται στην ειδική αίθουσα καραντίνας εντός του Ξενοδοχείου και αργότερα σε υγειονομική μονάδα που θα φιλοξενεί ασθενείς με COVID-19 εάν χρειάζονται θεραπεία. Αν δεν επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19, το άτομο νοσηλεύεται στο κατάλυμα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
9. Ο ασθενής μεταφέρεται με SSM (απλή χειρουργική μάσκα) και με ασθενοφόρο.
10. Εάν υπάρχει σύντροφος του/της ασθενή που επιθυμεί να μείνει κοντά του/της για να τον φροντίσει (π.χ. σύζυγος), θα πρέπει να του χορηγηθεί μια απλή χειρουργική μάσκα και να του συμβουλεύεται να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που εισέρχονται επαφή με εκκρίσεις του ασθενούς (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός ακουμπήσει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
11. Τα στοιχεία επικοινωνίας του ασθενούς θα πρέπει πάντα να καταγράφονται, εάν απαιτείται συναίνεση για παρεμβάσεις όπου ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει.
12. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα μιας χρήσης, γάντια), πρέπει να απορρίπτεται σε κουβά και να μην χρησιμοποιείται ποτέ ξανά.
13. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού, τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά με σαπούνι και νερό. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, που είναι πολύ σημαντικό μέσο πρόληψης.
Για περαιτέρω λεπτομερή περιγραφή των μέτρων που ελήφθησαν, επικοινωνήστε μαζί μας στο ilissos@ilissos.gr