Πλάκα, η γειτονιά των θεών

Η Πλάκα είναι μία από τις πιο παλιές γειτονιές της Ευρώπης, έχοντας ιστορία που μετράει πάνω από 3.500 χρόνια. Η υπέροχη αυτή γειτονιά δημιουργεί μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα καθώς τα μικρά σοκάκια, τα παλιά ερείπια, οι βυζαντινοί ναοί και τα ανακατασκευασμένα νεοκλασικά κτίρια, βρίσκονται κάτω από  τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Κοντά στην Πλάκα βρίσκεται και η Ρωμαϊκή Αγορά η οποία είναι βόρεια της Ακρόπολης, ανατολικά της παλιάς Αθηναϊκής Αγοράς. Πρόκειται για την αρχική εμπορική περιοχή της πόλης με μία μεγάλη ανοιχτή πλατεία η οποία περιβάλλεται από κολώνες. Η ρωμαϊκή αγορά, έχει αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου από προσθήκες κυρίαρχων πολιτισμών και θρησκειών.

Το πιο όμορφο μέρος της Πλάκας είναι τα Αναφιώτικα. Πρόκειται για μια μικρή γειτονιά την οποία δεν περιμένεις να βρεις κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Ακρόπολης. Τα λιτά λευκά κτίρια και οι πολύχρωμοι κήποι τους, που βρίσκονται σε ένα καταπράσινο σκηνικό, δημιουργούν ένα εκπληκτικό τοπίο.

Ο οικισμός αυτός, που μοιάζει με μικρό νησί του Αιγαίου στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας, ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα από οικοδόμους που ήρθαν από τα νησιά για να εργαστούν για την ανοικοδόμηση της πόλης των Αθηνών και την ανέγερση του παλατιού του Όθωνα οι οποίοι επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους κάτω από την Ακρόπολη σε κυκλαδίτικο ρυθμό, καθώς τους θύμιζε την πατρίδα τους.